Vezetési tanácsok

nemcsak nőknek

 

1. Ne legyünk agresszív vezetők.

Üvöltözés, dudálás, a fékbe taposás, ha valaki túl közel jön hozzánk, előzés az útpadkán, gyorshajtás, ízléstelen kézmozdulatok... ezek bármelyike nagyon gyorsan veszélyes helyzetet teremthet. Legyünk tisztában a valós veszéllyel, és őrizzük meg hidegvérünket. Indulatos, túl fáradt vagy zaklatott állapotban ne vezessünk. Kerüljük el a konfliktust, még akkor is, ha igazunk van. Szánjunk több időt az utazásra, és amikor csak lehetséges, kerüljük el a csúcsforgalmat.

 

2. A tükrök használata mellett körül is kell nézni.

Ha egy vezető agresszíven lép fel irányunkban, ne viszonozzuk ezt hasonló viselkedéssel és ne kössünk bele. Térjünk ki előle. Ne keressük a szemkontaktust. Az ajtókat tartsuk bezárva, az ablakokat pedig felhúzva. Ne becsüljük alá a másik vezető agresszivitási hajlamát.

3. Legyünk éberek

Kipihenten, nyugodtan és alkohol vagy gyógyszerek hatása nélkül üljünk a volán mögé. Kerüljük a zavaró tevékenységeket – például, az evést vagy az utasokkal való beszélgetést.

4. Vigyázzunk az országúti hipnózissal.

Az országúti hipnózis – az ismétlődő vizuális ingerek és a fáradtság együttes hatásaként kialakuló fokozott álmosság – a legnagyobb vezetési kockázatok egyike. Amikor hosszabb távolságokat kell levezetnünk, iktassunk be gyakori megállásokat rövid „szunyókálásokkal" vagy testrészeink megmozgatásával. A szemek „megmozgatása" az úttest melletti jelzések olvasásával vagy az úttest különböző részeire való koncentrálással lehetséges. Ügyelni kell arra, hogy kellően kipihentek legyünk. Ha azt vesszük észre, hogy 'bólogatunk' és gyengül a koncentrációképességünk – ÁLLJUNK MEG! Pihenjünk, és csak azt követően folytassuk az utat.

5. Vezessünk defenzíven.

Gondolkodjunk előre. Minden pillanatban álljunk készen arra, hogy reagálni kell a többi gépkocsivezető tetteire, ha nem azt teszik, amit kéne – vagy amit mi gondolunk. Amennyiben nem tudjuk elkerülni az ütközést, akkor próbáljuk meg a lehető legkisebb veszéllyel járó lehetőséget választani. Rendszerint több esély van a túlélésre, ha például letérünk az útról ahelyett, hogy egy másik járművel ütköznénk frontálisan.

 

 

 

Elérhetőségeink .:. © MTM Autósiskola 2006 .:. Design and Powered by NeoNetworX